Medica Istanbul
Бул. Видое Смилевски Бато 1-1/3, Тетово 24/7 +389 44 344 414

Камења во бубрезите

Камења во бубрезите е често заболување, кое лесно се открива и денес најчесто се решава со еднодневен минимално инвазивен третман, освен кај покомплицирани случаи, кога е потребна хируршка интервенција. Мажите се три пати поподложни на камења во бубрезите отколку жените и за неговиот развој главните “виновници” се генетиката животинските протеини, солта, калциумот, дехидрацијата, витаминот Б6 и климатските услови.

 

Симптоми

Hапад на остри болки што се појавуваат странично во пределот на ципите; мачнина и повраќање; обилно потење; крв во мочта. Понекогаш постои воспаление кое може да создава дополнителни симптоми: температура и треска, честа потреба за мочање, болно и отежнато мочање, матна моч или моч со непријатен мирис

 

Дијагностички пристапи

 

Бидејќи многу симптоми на камен во бубрезите можат да упатуваат и на други нарушувања, лекарот мора да го потврди постоењето на каменот. Испитувањата ќе се состајат од анализа на крвта и мочта и ултразвучно снимање за да се утврди големината и положбата на каменот.

 

Лекување

 

Терапијата со лекови насочена кон корекција на метаболички нарушувања е пропишана врз основа на податоците за дијагностичките истражувања. Третманот се изведува, под строг медицински надзор, а се користат антиинфламаторни, диуретични, каменски уништувачки, аналгетски и антиспазмозни лекови. Исто така се врши антибактериска терапија, се препорачуваат антитромбоцитни агенси, ангиопротектори и хербални препарати. По перкутана нефролитолапаксија, далечна литотрипсија на отворената операција, инструментално или независно отстранување на каменот, исто така се спроведува курс на терапија со лекови. Времетраењето на третманот се утврдува исклучиво поединечно, во согласност со медицинските индикации и општата состојба на пациентот.