Medica Istanbul
Бул. Видое Смилевски Бато 1-1/3, Тетово 24/7 +389 44 344 414

Цистоскопија

Цистоскопија - визуелна проверка на мукозата на мочниот меур и на уринарниот тракт со помош на специјални оптички уред - цистоскоп.

 

Што е цистоскопија?

 

Цистоскопија е ендоскопско инвазивно испитување на мочниот меур и уретрата што се изведува со специјализирани оптички системи. Со помош на таквата дијагностика се испитуваат внатрешните уринарни и уретрални структури заради откривање на различни патолошки состојби, инфективни или воспалителни фокуси. Цистоскопската дијагноза ви овозможува да добиете важни информации за состојбата на интраорганичните уринарни структури, кои не можат да се детектираат со ултразвучна или радиографска дијагноза.

 

Индикации за цистоскопија се:

 

Присуство на крв во урината примероци нечистотии; често воспаление на мочниот меур; нарушувања мокрење, причината за која не може да се открие од страна на други методи за дијагноза; енуреза; хронична болка во долниот дел на стомакот и на карлицата; присуство на атипични клетки во примероци од урина; Зголемување на контрактилен активност на мочниот меур; присуство или се претпоставува присуство на камења во уринарниот тракт; тумори на мочниот меур, кои се идентификувани за време на ултразвук или компјутеризирана томографија (цисти, полипи, тумор итн ...); осомничени развој на интерстицијален циститис.

 

Што да се очекува по завршување на постапката?

По цистоскопија лекар веднаш ќе биде во можност да ви ја објасни дијагнозата доколку има и да даде потребни препораки. Единствен исклучок се оние случаи кога постапката е поврзана со биопсија - ќе треба да се чека за лабораториски резултати.

Должината на престојот во болница

Ако резултатот на дијагнозата не откри никакви патолошка состојба, пациентот може да си оди дома истиот ден.